Pentru a urmări activitatea profesională a angajaților, mulți angajatori optează pentru implementarea unor sisteme de monitorizare, în locul în care aceștia își desfășoară activitatea. Sistemele CCTV (televiziune prin circuit închis), monitorizarea comunicațiilor electronice ale angajaților și a traficului de internet/rețelelor de socializare sau sistemele de control acces și pontaj sunt printre cele mai des utilizate sisteme de supraveghere la locul de muncă.

Primim des această întrebare iar pe scurt, răspunsul este DA, dacă îndeplinești cumulativ următoarele condiții:

1. Interesele legitime urmărite de angajator sunt temeinic justificate și prevalează asupra intereselor sau drepturilor și libertăților persoanelor vizate. Securitatea angajaților prin prevenirea infracțiunilor, asigurarea respectării procedurilor de sănătate sau securitatea IT sunt doar câteva exemple de interese legitime.

2. Angajatorul a realizat informarea prealabilă obligatorie, completă și în mod explicit a angajaților; În acest sens, angajatorul ar trebui să comunice în mod clar, prin intermediul unei notificări, scopul prelucrării datelor cu caracter personal, înainte de implementarea oricăror măsuri. Această notificare trebuie afișată în locuri vizibile, iar zonele în care sunt instalate mijloacele de supraveghere trebuie semnalate adecvat și proeminent.

3. Angajatorul a consultat sindicatul sau, după caz, reprezentanții angajaților înainte de introducerea sistemelor de monitorizare.

4. Atunci când scopul inițial declarat de către angajat nu a putut fi îndeplinit prin alte căi și mijloace mai puțin intruzive, activitatea de monitorizare video este justificabilă, dacă respectă prevederile legislative.

5. Termenul maxim de stocare a datelor cu caracter personal este de 30 de zile, exceptând cazurile prevăzute de lege.

Dacă dorești să afli mai multe despre sistemele CCTV și alte mijloace de monitorizare ce pot fi implementate în interiorul unității tale, nu ezita să ne contactezi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *